ZADEBLJANJE NOKTA NA NOZI

Piše: Dr Vesna A. Ignjatović-Stojiljković (Dr VAIS)
             Jedno od najčešćih traumatskih oboljenja noktiju jeste onychauxis ili zadebljanje nokatne ploče koje nastaje kao posledica nošenja loše obuće. Tesna obuća koja konstantno vrši pritisak na nokat i okolno tkivo dovodi do enormnog bujanja keratinskih ćelija nokatne ploče, kao odgovor, tj. odbranu na permanentnu traumu koju trpi. Veoma često ova pojava biva udružena sa sekundarnom gljivičnom infekcijom. Promene obično počinju na lateralnim (spoljašnjim) ivicama gde se stvaraju sivkaste mrlje. One prelaze preko slobodne ivice nokta, zahvataju nokatnu ploču i šire se ka korenu nokta. Nokat počinje da se lista, gubi sjaj i postaje krt i lomljiv. Ako se pojavi prljavo žućkasta boja na slobodnim i lateralnim ivicama nokatne ploče, nokat postaje lomljiv, a ispod njega se nalaze mrvičaste mase, najčešće je uzročnik Candida albicans.

Tretman. Uz pomoć novih podoloških tehnika hladne (beskrvne i bezbolne) hirurgije, za samo nekoliko minuta može se definitivno rešiti problem koji vas muči godinama. Mnogobrojne silikonske proteze i gelatinozni umeci učiniće da bol koji osećate zbog problema na stopalu u potpunosti nestane. Podološka protetika je supspecijalistička grana koja vam omogućava da, za samo 15 minuta, bolesne, zadebljale i trule nokte na palčevima zamenite zdravim i lepim noktima koje možete ukrasiti i franch pedikirom. Nova nokatna ploča pravi se od silikonskog gela koji sadrži antibakterijske i antimikotične supstance tako da se nokat istovremeno i leči.

Medicinski pedikir podrazumeva na prvom mestu temeljno skidanje gljivičnih naslaga sa keratinske strukture nokatne ploče. To se postiže specijalnim abrazivnim aparatom koji omogućava da finoću abradera, kao i broj obrtaja rotacionog držača podešavamo prema stanju nokatne ploče koju tretiramo. Ovo je bezbolna i beskrvna metoda u podologiji, ali treba voditi računa da se ne ošteti nokatni krevetac. Znači, skidaju se samo devitalizirani, tj. umrtvljeni delovi nokatne ploče, dok se vitalni ostatak nokatne ploče tretira na drugi način, na primer tuširanjem antimikotičnim i keratolitičnim gelom. Na ovaj način pacijentu se može garantovati apsolutno bezbolan i komforan tretman jer su varvarske metode čupanja noktiju davno prevaziđene.
www.drvais.rs


Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic